You are here
Home > Beyond it > Esti independent? Ai inceput deja sa prinzi succes :-)

Esti independent? Ai inceput deja sa prinzi succes :-)

Am observat ca din ce in ce mai multi dintre noi isi doresc sa devina independenti, sa traiasca liberi si neingraditi in gandire, exprimare, actiuni, profesie si in ceea ce doresc sa construiasca. Este o tendinta in crestere in randul tinerilor care migreaza incet si sigur spre viata in care se vad proprii stapani, visand sa faca ce le place si cum le place, de aceiasi bani sau chiar de mai bine de atat.
Deschiderea si stimularea pentru independenta este din ce in ce mai mare, desi uneori definirea clara a “caii” de urmat pentru indeplinirea obiectivelor poate genera confuzii, certitudini, resemnari si chiar renuntari.

Despre ce vorbim? Este vorba de lumea si influentele sub incidenta carora traim, care ne ofera provocari ce ne stimuleaza potentialul personal de dezvoltare si capabilizare. Lipsa de rabdare, ratacirile prin viata, neintelegerea propriilor nevoi si meniri sau chiar ignorarea sau refuzul de acceptare de sine, pot fi elemente importante in procesul de cautare si descoperire de sine, evolutie si echilibru. Calibrarea are la baza in primul rand identificare si constietizare si continua cu aprofundare si constienta la nivel personal.

Eu cred ca abilitatile sociale, emotionale, cognitive si comportamentale devin manifestate atipic si nu mai respecta in totalitate si nealterat cutumele societatii si educatia primite de la parinti si bunici, care reprezinta alte generatii cu alte nevoi, aspiratii si…un alt gen de tupeu sau chiar lipsa acestuia alimentata de limitarile vremurilor demult apuse.
Desi educatia parintilor este in fond relativ aceeasi, posibilitatile sunt bune sau precare, tinerii de azi isi doresc altceva si altfel. Exista curaj si ambitii mai mari, motivate de aspiratii si virtuti stimulate in fel si chip, din cauze si efecte diverse.
Asadar si prin urmare, dorinta de independenta umbla la potential si resurse interioare, selecteaza vointa, increderea, rabdarea si perseverenta si solicita curaj. Aceste ingrediente exista, pot fi exploatate pana in punctul in care motivarea devine suficienta pentru a urma un curs al vietii care duce spre succesul definit de fiecare asa cum il percepe.
Succesul se socoteste prin ceea ce simte si considera fiecare, dar si in bani, faima sau realizari personale si profesionale implinitoare, dupa caz, insa fundamentul il reprezinta abilitatile (de viata si native) si curajul de a urma calea ce ne implineste. Increderea in fortele proprii, intelegerea , evaluarea riscurilor si motivarea stimulate de ambitie pot fi mecanismele principale care pun rotile in miscare catre independenta. Acestea ne pot ajuta sa gasim raspunsul de confirmare / renuntare la ideal, dorinta si in final implinirea noastra, atat timp cat distinctia dintre ambitie si nevoie este clar definita si conturata.
Iata cum, independenta devine un cumul de abilitati de viata combinate cu suficient curaj cat sa constientizam evolutia.
Este independenta parte din succes? Desigur, din succesul castigat si mai putin cel atribuit sau dobandit.
Esti independent? Ai inceput deja sa prinzi succes! Asta inseamna ca esti deja responsabil de independenta ta.

Top