You are here
Home > Beyond it > Inteligenta emotionala – the golden skill

Inteligenta emotionala – the golden skill

 

Cu totii cunoastem persoane in anturajul personal sau profesional, care ne-au demonstrat ca stiu sa asculte cand trebuie si in acelasi timp spun ceea ce au de spus intr-un fel in care chiar se fac intelesi, conving, nu deranjeaza, nu supara si puncteaza atat de bine ceea ce aveam nevoie sa auzim sau sa re-confirmam. Sunt aceia dintre noi care starnesc admiratia celor din jur, sau fata de care te poti simti brusc sau in timp cucerit sau de ce nu, de la care luam exemplu in caz ca ne dorim sa evoluam si sa acceptam ca putem invata si de la altii.

Unii dintre acestia sunt adevarati maestrii ai propriilor emotii. Au emotii slava Domnului – numai ei stiu ce e in sufletul lor uneori :-) – insa stiu sa si le gestioneze constructiv in mod inteligent, astfel incat cumva, la final, toata lumea poate avea de castigat. Sunt perfect umani, insa aleg cum sa traiasca si sa (re)actioneze in mod favorabil.

Sunt acele persoane care gasesc solutii, care stiu sa perceapa influentele din exterior dincolo de superficialitate, care stiu sa primeasca critici si utilizeaza esecurile ca parte integranta din succes, fiind de acord ca acestea pot conferi putere prin experienta. Pe langa autocunoastere, stiu sa perceapa corect nevoile celorlalti, stiu sa fie receptivi la acestea si sa fie persoana potrivita sau sa detina solutia potrivita, la momentul potrivit.

Aparent,ceea ce fac ei poate fi pus pe seama increderii de sine, insa inseamna mult mai mult decat atat: poate implica experienta de viata sau chiar calitati native de a identifica si manui cu mare arta ceea ce le indica propria intuitie. Iar intuitie avem toti, doar ca nu o utilizam sau dezvoltam unii dintre noi, insa e la purtator.

Suntem unici, avem personalitati dorinte diferite, si nevoi diferite si deci diferite moduri in care ne manifestam emotiile, respectiv trairile interioare. Atunci cand dorim sa avem succes, e nevoie de tact si inteligenta legat de modul in care accesam acest succes. Acest lucru face ca inteligenta emotionala sa devina cu adevarat importanta.

Asadar, inteligenta emotionala reprezinta acea abilitate fina de a recunoaste si intelege emotiile celorlalti, de a intelege esenta din spatele gesturilor si de a percepe corect modul in care emotiile ii afecteaza pe cei din jurul nostru. Mai mult, inteligenta emotionala are legatura si cu perceptia celorlalti. Atunci cand empatia este suficienta cat sa intelegem ce se petrece cu celalalt, putem gestiona mult mai constructiv si mai eficient relatiile cu ceilalti.

Cei care fac asta si deci au un anumit nivel de inteligenta emotionala, reusesc in mai tot ceea ce isi propun, de la actiuni banale la actiuni cu implicatii importante in viata lor. Cu siguranta trec si prin viata mai facil decat cei care refuza din start anumite lucruri, care accepta greu sau deloc ce vine din exterior, care se opun schimbarilor sau opiniilor celorlalti sau care constient sau inconstient prin cum se raporteaza la propria viata sau la ceillati devin victimele unor blocaje sau nu se ajuta sa evolueze.

Cadrul in care se dezvolta si se manifesta inteligenta emotionala implica autocunoastere, autocontrol, motivare, empatie si ceva social/soft-skills.

Inteligenta emotionala se invata in timp si devine parte din succesul nostru dar si solutia pentru echilibru in special in plan profesional. Este foarte important de urmarit si asumat reactia fata de ceilalti, autoevaluarea, reactia in conditii de stres sau in situatii critice/dificile, daca reactiile noastre ii afecteaza pe ceilalti si cum ii afecteaza (in vederea unor actiuni corective) si mai ales asumarea responsabilitatii propriilor gesturi, afirmatii, (re)actiuni.

Toate acestea alcatuiesc acel as din maneca ce ne poate ajuta atunci cand trebuie si ne poate face sa vedem viata dintr-un unghi favorabil.

In final, inteligenta emotionala este o alegere, atat timp cat fiecare are libertatea de a si-o insusi si folosi in maniera proprie si personala.

Astfel, inteligenta naturala si deopotriva cea emotionala spun multe lucruri despre noi si prin inteligenta emotionala ne putem exprima calitatile si potentialul.

Top