You are here
Home > Beyond it > Motivarea – intre atitudine si recompensa

Motivarea – intre atitudine si recompensa

 

Orice persoana care munceste  integreaza in maniera personala implicit o oarece motivare pentru munca pe care o face. Fie ca o numim motivare sau obligatie, simplul fapt ca acceptam sa muncim este bazat pe motivare.

Ceea ce obtinem prin munca noastra (recompense, avantaje, statut social) influenteaza direct planul moral si calitatea vietii noastre.

Unii oameni muncesc din placere, pentru realizare socio-profesionala, pentru a-si indeplini anumite obiective sau ambitii, pentru imagine sau doar pentru interactiunea cu ceilalti (colegi, clienti, parteneri) care este vitala pentru a simti ca ceea ce fac are un sens.

Altii, deopotriva, considera ca activitatea profesionala este singura care le poate oferi acel challenge care genereaza motivarea de a evolua, de a fi mai bun.

Sau altii, muncesc din nevoia de a castiga bani pentru ce au nevoie si isi doresc.

Asadar, motivarea este individuala si foarte diversa.

Totusi, ratiunea ramane fundamentul de baza al motivatiei, pentru ca indiferent care este motivul personal pentru care fiecare munceste, la final se cuantifica in bani.

Fie ca se numeste recompensa, salariu, bonus, prima, comision sau beneficiu, banii reprezinta instrumentul de plata pentru diverse lucruri de care avem nevoie in viata noastra (casa, masina, facturi, vacante, mancare, distractie, sanatate etc). A subestima componenta financiara in viata unui om care munceste este o mare greseala, atat timp cat banii confera putere si independenta de a alege uneori retragerea, implicarea, detasarea, schimbarea etc.

Iata de ce banii reprezinta motivatia basic si aceasta nu este singulara. Oamenii au nevoie si isi doresc mult mai mult decat bani, ca outcome al muncii lor.

Un studiu al American Psychological Association arata ca nevoile angajatilor sunt banii, timpul personal si atentia ce li se acorda de catre superior. Bob Nelson – guru in recunoastere si recompensare – afirma:  “More than anything else, employees want to be valued for a job well done by those they hold in high esteem.”

Iata cum cei care muncesc gasesc motivare in ceea ce fac, atat timp cat:

 • detin controlul muncii lor
 • pot identifica si pot crede in oportunitatile de crestere si dezvoltare
 • pot identifica leaderi care sa fie inspirationali si cu care se pot identifica in legatura cu anumite valori
 • munca si rezultatele le sunt reconoscute
 • sunt luati in calcul atunci and experienta lor poate contribui chiar si doar printr-o simpla idee la o anumita realizare a companiei.

Ceea ce nu toti stiu dintre cei care conduc oameni (din pacate), sunt anumite lucruri simple care merita doar mai multa atentie:

 • Orice om este motivat in sau inafara sectorului profesional (datorita familiei, prietenilor, unui hobby etc)
 • Nu poti motiva o alta persoana. Poti doar sa inspiri, sa oferi suport sau sfaturi pentru ca persoana respectiva sa-si gaseasca singura motivarea prin ceea ce considera de cuviinta. In caz contrar, ceea ce aparent percepi ca l-ar motiva, este posibil sa devina fix motiv de dezamagire
 • Recunoasterea si valorificarea calitatilor, a potentialulului si a rezultatelor genereaza motivare si implicit ofera motive de a invata din ne-realizari
 • Actiunile care produc motivare, nu este obligatoriu sa fie scumpe. Probabil nimeni nu vrea sume clare care sa fie cheltuite pentru motivarea lui, ci mai degraba un motivation-mix cu lucruri diverse prin care sa se simta motivat chiar si pe termen scurt, insa daca acestea exista permanent, motivatia isi poate schimba statusul de la fix la dinamic
 • Este important sa exista o directie clara a evolutiei oferita prin valorile si intentiile companiei, dar si prin superiori
 • Tratarea cu respect si intr-un mod frumos ii poate motiva sa fie linistiti si fericiti cu munca lor, ca efect generat de munca lor; aceasta motivare poate fi mai importanta decat celelalte tipuri de motivari, doar pentru ca asa sunt prioritizate.

A descoperi ce te motiveaza cu adevarat, este de departe o virtute personala benefica.

Motivarea este o alegere  a fiecaruia, poate fi stimulata sau inspirata de catre altcineva, insa nu poate fi niciodata oferita in totalitate atat timp cat fiecare isi stabileste ceea ce are nevoie, in ce moment si in ce sistem de prioritati doreste.

Top