You are here
Home > Beyond it > Obiective sau visuri – premize ale posibilului

Obiective sau visuri – premize ale posibilului

Obiectivele sunt definite si percepute de fiecare dintre noi in propria maniera de interpretare a vietii, a job-ului, a satisfactiei interioare sau a succesului. Reprezinta esenta succesului personal, social, profesional si financiar, in forme mai mult sau mai putin constiente si intentionate, sau doar parte integranta din structura noastra.

Avem voie si nevoie sa visam creand astfel premize ale posibilului. Multi dintre noi avem visuri in care ne imaginam sau cautam implinirea, “acel” succes. Ne adancim, ne pierdem in vis si renuntam pe parcurs, aparent nefiind capabili, sustinuti sau suficient de pregatiti sa ni le asumam, sau ne auto-motivam identificand ca ne dorim ceva sau ne dorim ca un anumit lucru sa se intample pentru noi. Si astfel identificam destinatia si pasii importanit spre fericire. Traducem aceste vise, impuse sau simtite, in obiective cu timing definit sau nu.

Obiectivele sufletului ajuta la dezvoltare personala, la evolutie, insa, exista si obiective profesionale impuse de job sau absolut necesare pentru ca lucrurile sa functioneze in anumite planuri ale vietii noastre.

Stabilirea obiectivelor clarifica ceea ce vrem, ne responsabilizeaza fata de noi insine si fata de ceilalti si conduce spre succes prin alimentarea ambitiei, perseverentei si a disciplinei. Obiectivele identificate contribuie la procesul de “eficientizare de sine” prin dezvoltare personala, optimizandu-ne evolutia.

Pentru stabilirea obiectivelor personale este necesar:

  • sa ne recunoastem si sa ne constientizam potentialul printr-o verificare a realitatii pentru insusirea si dezvoltarea simtului realistic la momentul cheie
  • sa validam telurile ca fiind unele posibile
  • sa identificam suportul de care avem nevoie (oameni, resurse sau pozitionarea in locul potrivit la momentul potrivit, strategia)si sa avem curajul sa il solicitam
  • sa credem in noi si in ceea ce putem fi

3 lucruri esentiale valabile pentru stabilirea obiectivelor si pentru parcursul indeplinirii lor:

  • focus pe ceea ce ne-am propus si incadrare in limite de timp inguste sau largi
  • capacitatea de adaptabilitate si flexibilizare pe parcurs
  • mentinerea in status “motivat”

Obiectivele SMART pot fi adaptate si vietii personale sau unui “wishlist” divers care sa acopere nevoi si ambitii ce ne asigura multumire si suficienta.

Confuzia intre nevoie si ambitie este periculoasa pentru “sanatatea” traiectoriei spre implinire si succes prin obiective, in sensul ca dezamagirea poate descuraja foarte usor ceea ce nu s-a intamplat inca si devierea scopului implinitor este inevitabila…si asta nu este “cost-effective” pentru suflet.

Fie ele obiective sau visuri, personale sau profesionale, e nevoie de speranta, caci cine nu viseaza nu spera…si cine nu spera, nu are sansa :-)

Top