You are here
Home > Beyond it > Succesul – potential personalizat

Succesul – potential personalizat

Succesul…Toti vrem succes, apiram la el, facem uneori orice pentru a-l atinge: ne luptam, ne definim fericirea prin el, ne laudam cu el, ne lasam coplesiti, facem compromisuri, ambitii. Chiar si depresii cand nu il mai avem. Succesul este viata si cica viata ar trebui sa fie succes. Astfel, succesul poate crea dependente din diferite considerente si motivatii.

Succesul nu este un etalon, asa cum obisnuim sa ne raportam in general, teoretic, la el. Succesul este standardul pe care ni-l stabilim noi, fiecare asa cum considera.

Succesul este ceea ce definim noi ca fiind o realizare. Si la fel ca fericirea, este temporar, trebuie mentinut sau mai degraba transpus mai departe in variante diverse, domenii diverse si pozitionare diferita.

Faptul ca am reusit sa facem ceea ce ne-am propus, poate fi un succes. Indiferent ce obiective ne-am setat, ce domeniu de viata vizam, daca reusim sa ne indeplinim propriile aspiratii, dorinte, teluri, am notat succes in registrul vietii.

Pentru unii succesul este relativ, tocmai pentru ca “se simte” in momentul bucuriei sau indeplinirii obiectivelor si eventual mai poate fi amintit ocazional in anumite conjuncturi sau contexte.

Pentru altii, succesul, ca termen al unei reusite simple sau complexe, este stampila sub egida careia traiesc si se hranesc o viata.

Pentru altii, succesul, desi conjunctural si temporar, este “ceva” care ii motiveaza sa-si schimbe viata intr-un fel in care evolueaza sau dimpotriva,  uita de strucutura lor de baza si nevoile  autentice.

Succes poate fi castigul la loto sau poate fi constructia durabila  a unei cariere intr-un domeniu. Sau cultivarea unui statut.

Succesul poate fi si perseverenta de a rezista in limitele cadrului prestabilit din punct de vedere socio- profesional. Faptul ca reusim sa depasim un esec sau o experienta de viata nedorita, poate fi un succes.

Succesul nu trebuie confundat neaparat cu fericirea. Succesul este o realizare, fericirea este o stare.

Mai degraba starea de fericire poate depinde de succes, daca alegem sa functionam in acest mod. Caci starea de fericire inseamna multumirea de a fi, prin a avea sau prin ceea ce suntem si putem fi.

Succesul se bazeaza pe contributie personala esentiala pentru indeplinirea unor obiective personale, profesionale, sociale.

Succesul poate intervini atunci cand il vizam in mod cert, sau atunci cand motivati fiind de ratiunea de a face un lucru sau de principii si valori, obtinem niste performante prin noi insine sau, pentru unii, validate prin filtrul admiratiei celorlalti.

Success is getting want you want. Happiness is wanting what you get” (Dale Carnegie)

Top